Saraksti

2015: Mākslīgā intelekta kino gads!

Telefonos valda Siri un Cortana, mūsu pašu Tilde izveido 3D virtuālo aģenti Lauru... īsāk sakot, ar mākslīgo intelektu ir tā, kā dzied vismaz četras latviešu grupas YouTube - “Viss notiek”!

05.03.2015

Kā apgalvojām kādā citā rakstā, šis ir spiegu un mākslīgā intelekta gads, un ja pirmo uzmanības saasinājuma fenomenu mēs vēl tā arī neesam sapratuši, tad ar mākslīgo intelektu viss ir skaidrs – telefonos jau sen valda Siri (citiem Cortana), mūsu pašu Tilde izveido 3D virtuālo aģenti Lauru, bet ģēnijs/miljardieris/plejbojs Elons Masks ziedo 10 miljonus ASV dolāru zinātniekiem, kas cīnās pret mākslīgā intelekta attīstību “ļaundabīgos virzienos” (kas liek aizdomāties par to, ka mākslīgais intelekts jau ir stadijā, kad pret to ir aktīvi jācīnās). Īsāk sakot, ar mākslīgo intelektu ir tā, kā dzied vismaz četras latviešu grupas YouTube – “Viss notiek”!

Un ir tikai loģiski, ka kinematogrāfs neatpaliek – veselas četras lielbudžeta filmas šogad visai tieši pieskaras mākslīgā intelekta tēmai:

Chappie

“Robots vārdā Čapijs” (“Chappie”)
Mākslīgais intelekts: Šarlto Koplejs (“District 9”)
Citi dalībnieki: režisors Nīls Blomkemps, graustu miljonārs Devs Patels, vilknadzis Hjū Džekmens
Kinoteātros: no 6. marta

Superveiksmīgi iestartējis ar “9. rajonu” un nedaudz zaudējis publikas uzticību ar “Elizeju”, Nīls Blomkemps atgriežas ar traku filmu, kurā salika pilnīgi visu, kas tam sirdij tuvs – Dienvidāfrikas kolorītu, robotus no “9. rajona” un “Elizejas”, Šarlto Kopleju un klāt piebēra krietnu devu veselīga neprāta un mākslīgā intelekta pārdomu “Die Antwoord” mūzikas pavadībā, kopā ar pašiem mūziķiem. Johanesburga režisora izpildījumā atkal visvairāk atgādina citu planētu no fantastikas filmām!

Ex Machina

“Ex Machina”
Mākslīgais intelekts: Alīsija Vikandere
Citi dalībnieki: Oskars Aizeks, Domhnals (Domhnals!) Glīsons, režisors/scenārija autors Alekss Gārlends;
Kinoteātros: no 17. aprīļa

Savas karjeras laikā rakstījis visiem iespējamajiem medijiem (grāmatas, filmu scenāriji, videospēles, Denijs Boils), Alekss Gārlends beidzot nobrieda režijas debijai – protams, pēc sava oriģinālscenārija un protams, ka par mākslīgā intelekta jautājumiem! Mākslīgais intelekts šoreiz nav smieklīgs (vai briesmīgs) robots, bet gan ļoti simpātiska jaunkundze aktrises Alīsijas Vikanderes veidolā, kurš uzdod mums dažādus neertus ētiskas dabas jautājumus – ja nostrādāja ar puiku Spīlberga “Mākslīgajā intelektā”, tad nostrādās arī šeit!

Filmu skatīsimies šī gada kinofestivālā “Spektrs III”, bet Interesentiem pieejama arī atsevišķa Kinoblogeri.lv recenzija.

Avengers: Age of Ultron

“Avengers: Age of Ultron”
Mākslīgais intelekts: Džeimss Speiders (“The Blacklist”)
Citi dalībnieki: Dzelzs Vīrs, Kapteinis Amerika, Melnā Atraitne, Halks, Semjuēls L. Džeksons;
Kinoteātros: no 1. maija

Aperatīvs ir notiesāts, nāk pamatēdiens – un te nu par “mākslīgā intelekta gadu” vairs nav nekādu šaubu, jo ja jau potenciāli gada lielākā filma par supervaroņu (un visas pasaules) lielāko biedu izvēlas tieši TO (konkrētajā filmā robotu Ultronu, par kuru ļoti labi te), tad skaidrs, ka tēma ir karstāka par sakaitētu grilu! Džošs Vedons tomēr kaut ko saprot no superļaundariem – kuri viņa filmās bieži vien ir daudz spilgtāki par labajiem varoņiem, un atriebēju sīkvelā par to parūpēsies lieliskais Džeimss Speiders, kuram ar labākā ļaundara titulu TV (seriālā “Blacklist”) nav gana, un jāiekaro arī kino – a ko mēs, mēs tikai par!

“Atriebēji: Ultrona ēra” gaidīšanu vēl mokošāku padarīs svaigākais filmas treileris.

Terminator Genisys

“Terminator: Genisys”
Mākslīgais intelekts: joprojām Dzelzs Arnolds, citi roboti
Citi dalībnieki: Pūķu pavēlniece, pērtiķu draugs, Džons Makleins-juniors
Kinoteātros: no 10. jūlija

Kā trešais šī gada paradokss nāk kārtējā “Terminatora” daļa, ar 67. gadus veco Arnoldu joprojām kiborga lomā un pagaidām līdz galam nesaprotamu sīkvela/prīkvela/reboot’a konceptu. Un, protams, vārds “intelekts” vienā teikumā ar “Terminators” skan ļoti ironiski, pat ja “mākslīgais” – bet mēs visi bijām uz “Oskaru nakti” Kino Citadele, kur tieši šis treileris izpelnījās skaļākās publikas ovācijas. Tā kā, ja nu kas – mēs vainojam jūs!

Bet, katram gadījumam, nosauciet savas mīļākās filmas par mākslīgo intelektu – no “Short Circuit” līdz “Wall-E”, visas atbildes ir pareizas (bet šis nav konkurss)!